26 mai 2009
La pescuit
Totul incepe cu pregatirile de acasa, nade, momeli o trecere in revista a sculelor si accesoriilor ptr pescuit(fire, plute, plumbi, forface, ace, vartejuri etc.). Partida avea sa se desfasoare pe canalul deversor de la barajul DRIDU judetul Ialomita. Aici existand diferite specii de peste(crap, caras, platica, babusca, rosioara, somn, salau, biban) am ales sa pescuiesc cu rame, mamaliga si boabe de porumb cu aroma de capsuni. Aveam sa folosesc 2 lansete si o undita, lansetele eram sigur ca aveam sa sa le folosesc ptr asteptare fiind si o perioada mai ploioasa, aici mai mereu barajul curge asa ca undita aveam sa o folosesc mai mult ptr divertisment.
Ajuns acolo am instalat cortul am ales locul de pescuit si am trecut la fapte. am pescuit cu o lanseta folosind drept momeala porumbul si una ptr mamaliga. Am inceput sa pescuiesc, dupa cateva incercari esuate la mamaliga si cele 3-4 ore fara nici un rezultat m-am decis sa incerc si la undita cu rama. Aici rezultatu nu a intarziat sa apara un salau foarte mic, incepusem sa sper si la ceva mai mare. Am preparat o nada cumparata cu aroma de miere sperand sa atrag astfel si pesti, mentionez ca in locul unde unde pescuiam cu undita puteam folosi nada acolo curentul fiind foarte slab. Dupa putina asteptare apare si un carasel la colegul meu la un pescar in apropiere acelasi lucru, incep sa sper ca vremea sa schimbat dupa ploaia de dimineata. Dar se pare ca aveam sa ma insel asa ca am decis sa ne racorim putin sa facem un gratar, totusi aveam 2 lansete in asteptare, mai speram acolo. Dupa aceasta mica pauza am reluat pecuitul si a inceput destul de bine cu un carasel simpatic, dar atat pana seara undeva pana pe la ora 10 cand am avut o trasatura mai serioasa pe lanseta cu mamaliga, am tras si am intepat, simt ca este ceva care depune destula rezistenta ptr a nu simplu carasel reusesc sa-l scot pe mal un ciortanel destul de frumos dupa o zi ratata, undeva la 800 grame. am mai stat undeva pana pe la 12 noaptea dar nici un rezultat la mine, colegul meu a mai prins 2 carasei si celalat pescar vreo 3-4 carasei si un somotei prins la buchet de rame. Cam aceasta a fost prima partida de pescuit pe anul acesta destul de saraca in peste dar totusi relaxanta. Parerea mea este ca la pescuit nu este neparat important cat peste prinzi ci conteaza si cum te simti.
13 mai 2009
Momeala
Principalele momeli folosite la pescuitul crapului, carasului, platici, rosioarei tot ceea ce nu este rapitor, sunt:
-Mamaliga - este ce-a mai raspandita si utilizata momeala ptr acest tip de pescuit. Pentru a avea rezultate cat mai bune, ptr a putea sa te bucuri de o partida de pescuit cat mai frumoasa, mamaliga trebuie sa fie cat mai rezistenta in apa. Aici voi reveni cu retete de preparare a mamaligii.
-Rama - este ce-a mai raspandita momeala vie si usor de procurat. Acum se gasesc si la magazine cu specific pescaresc, pot fi gasite si in gunoiul de balegar aceste rame sunt de culoare mai rosiatica si mai mici in comparatie cu cele de pamant care sunt mai mari si au o culoare alb-rozalie. Cele de balegar se folosesc mai mult ptr stationar pe cand cele de pamant ptr prinderea somnului sau exemplare mai mari de peste.
-Viermusii - aceasta momeala este folosita in special ptr caras, rosioara, crap, sau mai bine spus ptr pescuit in balti. Acestia se pot gasi la magazine cu specific pescaresc.
-Porumbul - fie ca este de lapte, alimentar sau conservat cu diferite arome acesta este foarte eficient atat ca momeala cat si ptr a nadi locul unde vrem sa pescuim.
12 mai 2009
Solunar de pescuit
Ce este un solunar?
Dupa studii destul de vechi - din 1920 sa constatat ca pestii au tendinta de a se hrani mai bine in anumite intervale de timp. Aceste perioade sunt influentate de atractia pe care o exercita soarele si luna asupra pamantului. O importanta in determinarea perioadelor optime o are si fazele lunii. Bazele primului solunar au fost puse in anul 1926 urmand sa se intocmeasca primul tabel solunar care scoate in evidenta zilele favorabile in care pestii se hranesc mai intens. In plus aceste date trebuiesc corelate cu presiunea atmosferica si temperatura apei. Insa solunarele sunt o buna baza de pornire in determinarea stiintifica a perioadelor de hranire.
Cercetarile au aratat si faptul ca „ceasul” biologic si ritmul de viata al pestilor se suprapune cu Timpul Selenar, care este perioada in care Luna apare in aceeasi pozitie dupa ce executa o rotatie completa a Terrei. In aceste perioade mai multe energii se transmit si pestilor afectand in mod cert modul de hranire.
Pescuitul modern - necesita o atentie mai mare asupra modului de hranire a pestilor. Astfel sunt sanse mai mari in reusita unei partide de pescuit. Insa atentie sunt multi alti factori pe langa solunar care influenteaza reusita unei partide.
Initiere in tainele pescuitului
Pentru orice pescar incepator prima lectie incepe cu "trusa pescarului". La inceput este de preferat sa mergeti cu o singura undita, aceasta fiind primul accesoriu din trusa pescarului. Dupa aceea urmeaza celelalte accesorii, maruntisurile: plute, plumbi, ace, inele pt plute, role cu fir de diferite dimensiuni sau puteti cumpara linii gata facute. Acestea se gasesc in toate magazinele de specialitate, insa calitatea difera in functie de firma producatoare, de pret. Daca doriti ceva calitativ atunci optati pt a cumpara fiecare accesoriu separat. Nu trebuiesc uitate nici: suportul pt undita, scaun pliant, juvelnicul, un prosop, un briceag sau o lama in cazul in care vreti sa mai confectionati linii pe balta, de preferat este sa fie facute de acasa pt a va putea bucura mai mult de pescuit.
Blog in constructie
Abonați-vă la:
Postări (Atom)